Marktupdate Maart 2025
.png)
Inmiddels zijn we alweer enkele maanden onderweg in 2025. Graag informeren wij u over de laatste marktontwikkelingen. We bespreken de productie in het Verre Oosten, het transport naar Europa en de ontwikkelingen in Nederland en Europa, inclusief de gevolgen voor onze organisatie en onze relaties.
Productie in Zuidoost-Azië
De prijzen voor bevestigingsmaterialen zijn de afgelopen periode relatief laag gebleven, voornamelijk door de aanhoudend lage orderintake vanuit Europa en de zwakke vraag in China, waar de bouwsector onder druk staat. Dit resulteert in een ruim aanbod van grondstoffen, voormateriaal en productiecapaciteit.
De marges in de gehele keten zijn minimaal of bevinden zich rond de kostprijs. Hoewel we momenteel een lichte prijsstijging waarnemen, worden deze grotendeels gecompenseerd door dalende zeevrachtprijzen.
Verder zien we enkele relevante ontwikkelingen in China. De Chinese overheid richt zich op sectoren zoals 5G, elektrische voertuigen, stabiele economische groei, lokaal toerisme, healthcare en koolstofreductie. Dit heeft geleid tot overheidsmaatregelen om de staalproductie en CO2-uitstoot te beperken. Dit betekent onder andere de afschaling en sluiting van hoogovens en een vermindering van de export van stalen producten, zoals walsdraad en bevestigingsmaterialen. De verwachting is dat de staalproductie zich zal verplaatsen naar andere landen in het Verre Oosten.
Transport naar Europa
Rederijen kiezen er nog steeds voor om via Kaap de Goede Hoop te varen. De langere transporttijden van circa acht weken zijn inmiddels ingecalculeerd en vormen geen grote hinder meer.
Sinds de piek in juli 2024 zijn de zeevrachtprijzen gedaald richting circa $1.600 voor een 20ft-container. Voor 2022 lagen de prijzen tussen de $1.200 en $1.600. De sterke prijsschommelingen maken calculatie echter uitdagend.
Marktontwikkelingen in Europa
Veel bedrijven in de bouw- en industriesector kampen met een afnemende vraag, wat ook zichtbaar is in onze orders. De bestelfrequentie stijgt, maar de ordergrootte neemt af. Hierdoor nemen de transportkosten per order toe bovenop stijgende kosten door inflatie en de elektrificatie van wagenparken.
Om kosten te beheersen verhogen wij de inzet van onze eigen vrachtwagens en optimaliseren wij leveringsafspraken met klanten om het aantal kleine orders te verminderen.
Anti-dumping onderzoek
De Europese Unie is in Q4 2024 een anti-dumpingonderzoek gestart naar 'schroeven zonder kop' uit China (ADD718), waaronder draadstangen, stokeinden, tapeinden en U-beugels (GN-codes 73181542 en 73181548). Dit productsegment was eerder onderdeel van een AD-onderzoek (ADD676), maar werd destijds buiten beschouwing gelaten.
Een ADD-onderzoek duurt maximaal 14 maanden, maar vanwege eerdere onderzoeken verwachten wij een versnelde afhandeling. Indien er een heffing wordt opgelegd zal deze voor vijf jaar gelden en mogelijk met terugwerkende kracht worden geïmplementeerd. In eerdere gevallen zijn importheffingen van meer dan 80% vastgesteld. Wij verwachten dat een vergelijkbare heffing zal worden toegepast.
Deze dreiging heeft nu al een prijsopdrijvend effect door de onzekerheid en schaarste. Om risico’s te beperken, plaatsen wij nieuwe bestellingen voornamelijk bij Europese producenten, ondanks de hogere kosten. Dit voorkomt onverwachte naheffingen. Door deze ontwikkeling zullen wij per 24 maart 2025 de prijzen van de betreffende producten aanpassen.
Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM)
Sinds oktober 2023 is het CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) van kracht. Dit Europese systeem zorgt ervoor dat importeurs van bepaalde koolstofintensieve producten, zoals cement en staal, vanaf 2026 moeten betalen voor de CO₂-uitstoot tijdens de productie deze producten. Dit voorkomt dat bedrijven productie verplaatsen naar landen met minder strenge klimaatregels. CBAM wordt in twee fasen ingevoerd.
Twee fasen van CBAM:
1. Overgangsfase (oktober 2023 - eind 2025):
- Importeurs rapporteren elk kwartaal de CO₂-uitstoot van hun producten, zonder dat er nog kosten worden berekend.
2. Definitieve fase (vanaf januari 2026):
- Importeurs moeten jaarlijks CBAM-certificaten kopen op basis van de CO₂-uitstoot van hun producten.
- Betaalde CO₂-kosten in het productieland worden afgetrokken om dubbele heffingen te voorkomen.
Gevolgen voor Kobout
Voor Kobout brengt CBAM extra administratieve lasten en kosten met zich mee. We werken nauw samen met leveranciers om de vereiste gegevens te verzamelen. Vanaf 2026 zullen we daadwerkelijk een CO₂-heffing betalen, waarvan de hoogte nog onzeker is. Schattingen variëren tussen 5% en 20%. Dit zal een vergelijkbare impact hebben op onze verkoopprijzen.
Beschikbaarheid en voorraadbeheer
Onze voorraadniveaus zijn op peil, mede dankzij langdurige relaties met fabrikanten en de inzet van onze inkoopafdeling. Sinds kort ondersteunt SLIM4-software ons voorraadbeheer en we breiden ons voorraadhoudend assortiment gestaag uit. In 2025 verwachten we onze voorraad met 2.500 SKU’s uit te breiden.
Duurzaamheid
Steeds meer bedrijven moeten rapporteren volgens de ESG (Environmental, Social & Governance) wetgeving. Helaas ontbreekt een uniforme EU-rapportagestandaard.
Bij Kobout gebruiken we EcoVadis om onze duurzaamheidsprestaties te meten. Afgelopen jaar is onze duurzaamheidsscore verder gestegen en ontvingen we de Commitment Badge als erkenning voor onze inspanningen. Gedreven door onze bedrijfsvisie en het principe van rentmeesterschap, blijven we ons inzetten voor verdere verduurzaming.
Meer informatie
Voor vragen of meer informatie over de marktontwikkelingen kunt u contact opnemen met uw Kobout-contactpersoon.